"Owoce i warzywa są na 5" Teatrzyk owocowo-warzywny

„SMAK ZDROWIA” –
tak brzmi tytuł Szkolnego Programu Profilaktyki „Piątki”.
     A, jak „smakuje zdrowie”? Przekonali się o tym uczniowie Szkoły Podstawowej nr5, realizując w pa1dzierniku jedno z zadań tego programu – projekt edukacyjny „WARZYWA I OWOCE S! NA 5”.
     Adresatami projektu byli wszyscy uczniowie: począwszy od klas „0”, po klasy „6”.
     Zaplanowane działania miały na celu promocję zdrowego stylu życia, wdrażanie nawyków zdrowego odżywiania, zwrócenie uwagi rodziców na kwestie żywieniowe, inspirowanie uczniów do różnorodnych działań na rzecz promocji zdrowia, czyli po prostu przekonanie dzieci, że codzienne jedzenie warzyw i owoców jest ważne i zdrowe. Szczególnie w czasach, kiedy w plecakach, obok książek znajdują się chipsy, batony i napoje gazowane.
 
     Intensywna praca przy projekcie trwała dwa tygodnie. Stała się okazją do zabawy i uaktywnienia twórczych możliwości uczniów.
Podczas pierwszego tygodnia na łączniku szkoły wyrósł wielobarwny i bardzo oryginalny „Ogród owocowo – warzywny”. Na drzewkach zawisły ulubione owoce uczniów klas „0” i „1”: jabłka, banany, śliwki, gruszki, wiśnie, pomarańcze, wykonane z brystolu, papieru kolorowego. W koszach i na tacach znalazły miejsce ulubione warzywa i owoce wykonane z różnorodnych materiałów: plasteliny, modeliny, masy solnej, włóczki, styropianu, makaronu, ryżu i in.

Klasy „2” w myśl hasła „Jedz owoce i warzywa, to na zdrowie dobrze wpływa”, zachęcały inne dzieci do spożywania owoców i warzyw układając rymowanki, wierszyki, bąd1 zbierając ciekawe informacje o swoich ulubionych owocach i warzywach.

„Mniam, mniam” to tytuł ilustrowanej owocowo – warzywnej książki kucharskiej „Piątki” stworzonej przez uczniów klas „3”.

Uczniowie klas „4” wykonali plakaty propagujące owoce i warzywa
z danej grupy kolorystycznej z podaniem ich wartości odżywczych
i znaczenia dla organizmu, bo „Wiedzą, że warto”.

„Na straganie” – takie zadanie do wykonania otrzymali uczniowie
klas „5” i wywiązali się z niego znakomicie. Powstały wspaniałe
i oryginalne -jeszcze piękniejsze niż ilustracje do wiersza Jana Brzechwy- stragany i stoiska, na których umieszczono pó1niej prawdziwe owoce i warzywa.

Zadaniem uczniów klas „6” było zaplanowanie i przygotowanie happeningu „ My o zdrowie wszyscy dbamy”, podczas którego zachęcą młodszych kolegów do jedzenia owoców i warzyw, najlepiej 5x dziennie.
Wszystkie swoje prace uczniowie realizowali pod opieką wychowawców.

     Drugi tydzień działań projektowych to „KOLOROWY TYDZIEN”. Zgodnie z podziałem przez naukowców warzyw i owoców na 5 grup kolorystycznych mieliśmy w „Piątce”:
  •  DZIEN CZERWONY,
  •  DZIEN ZIELONY,
  •  DZIEN BIAŁY,
  •  DZIEN ?ÓŁTO – POMARANCZOWY,
  •  DZIEN FIOLETOWY.

W dniu czerwonym wszystkie klasy z literką „a” pod przewodnictwem „6a” w strojach czerwonych, przemaszerowały korytarzami szkoły skandując hasła o zdrowym odżywianiu, jedzeniu warzyw i owoców oraz wspólnie obejrzały inscenizację w wykonaniu kółka teatralnego klasy „2a” o Jasiu i Małgosi, których Baba - Jaga kusi nie piernikami a zdrowymi przysmakami. Potem nastąpiła wielka degustacja - oczywiście czerwonych warzyw i owoców. Królowały: pomidor, jabłka, arbuzy, papryka, burak.

Podobnie przebiegły następne dni:
W dniu zielonym klasy „b” w zielonych strojach spróbowały: ogórków, sałaty, groszku, szczypiorku, awokado, kiwi, brukselki, cukinii.

W dniu białym dominował czosnek, pietruszka, por, seler, ziemniaki, warzywa nie tak chętnie spożywane przez dzieci. Ale klasy z literką „c” ubrane oczywiście na biało stwierdziły, że są one bardzo zdrowe i smaczne.

Owoce i warzywa z grupy żółto – pomarańczowej przypadły w udziale ubranym w tej kolorystyce klasom z literką „d” i znikły ze straganów w mgnieniu oka, bo są chyba najbardziej lubiane przez dzieci – ananasy, banany, brzoskwinie, mandarynki, gruszki, marchewki, melony.

Równie smaczny był dzień fioletowy, podczas którego ubrani na fioletowo uczniowie klas „e” popróbowali śliwek, winogron, aronii, granatów a nawet bakłażanów.

Było po prostu: smacznie, zdrowo i kolorowo. Uczniowie udowodnili, że jedzenie warzyw i owoców każdego dnia jest nie tylko zdrowe, smaczne, ale może też być 1ródłem doskonałej zabawy.
Wspaniałe owoce i warzywa, świeżutkie i dorodne pomidory, jabłka, śliwki, mandarynki, sałatę, banany, paprykę i winogrona przekazał nieodpłatnie do degustacji dla wszystkich dzieci w szkole pan Zbigniew Sokolnicki ze sklepu ogólnospożywczego przy ul. Paderewskiego8. Serdecznie mu za to dziękujemy.
Podziękowania należą się także Rodzicom, którzy równie hojnie zaopatrzyli swe pociechy w różnorodne owoce i warzywa oraz Nauczycielom systematycznie dostarczającym wyhodowane przez siebie przysmaki. To dzięki naszym sponsorom uczniowie mieli okazję posmakować różnych warzyw i owoców a niektóre dzieci spróbowały ich po raz pierwszy.

Za wytrwałość wyróżnić należy oczywiście „Jasia, Małgosię, Babę – Jagę i wszystkie dzieci – witaminki, które przez cały kolorowy tydzień tak zachęcały uczniów:
 „Chcesz być zdrowy? Też tak rób,
owoce, warzywa co dzień chrup, chrup, chrup” i przekonywały „że warto apetyt na słodycze pokonać”. Czy im się udało? Były tak przekonujące, że na pewno.

Kolorowy tydzień był równie pracowity dla Samorządu Uczniowskiego. Jego reprezentanci codziennie, wytrwale i sumiennie myli, obierali i kroili owoce i warzywa dla wszystkich dzieci.
Mamy nadzieję, że nasza akcja przyczyni się do częstszego sięgania po owoce i warzywa. Zachęcamy  wszystkich do jedzenia ich na przerwach. Niech w naszej szkole zapanuje moda na jedzenie warzyw i owoców, bo „Warzywno – owocowa „Piątka” jest na 5”.
 


B. Surwiło zdj. E. Lewandowska

Zobacz zdjęcia

do góry